«

»

apr 17

Genene har talt: Kvinner er viktigst


Det har vært kjent lenge at kvinner lever lengre enn menn og teoriene på hvorfor dette skjer har vært mange.  Den teorien som lenge har vært mest utbredt og akseptert er at menn har levd mer usunne liv, de har jobbet mer, røykt mer, drukket mer, og generelt sett tatt dårlig vare på kroppen sin. Det at forskjellen i levealder har minsket i takt med økt likestilling i samfunnet har vært tatt som tegn på at dette har vært årsaken.

Imidlertid lever kvinner fortsatt i overkant av 4 år lengre enn menn og denne forskjellen er for stor til å kunne forklare med livsstils årsaker. Nå tyder genetisk forskning på at årsaken ligger i at kvinner har et bedre indre” vedlikeholdssystem”. Cellene i en kvinnes kropp er rett og slett flinkere til å reparere seg selv enn det som er tilfellet i mannlige celler. Utviklingsmessig tyder dette på at menn rett og slett er mindre viktige enn kvinner, naturen har latt kvinner utvikles eg til å bli mer levedyktige enn menn for å sikre at de overlever. En mann fra eller til spiller tydeligvis ikke så stor rolle.

Engangskroppen

Funnene og teoriene som er nevnt over baserer seg på det som på engelsk kalles ”The Disposable Soma Theory”, dårlig oversatt blir dette ”Engangskroppen” på norsk. Denne teorien er i dag den mest anerkjente når det gjelder å forklare hvorfor vi blir eldre og hvorfor vi ikke kan leve evig.
Teorien bygger på at genene våre defineres som udødelige, de kan leve evig gjennom å bli overført til kommende generasjoner. Kroppen derimot er kun en beholder for dette genmaterialet og når det er gitt videre til neste generasjon så har kroppen utspilt sin rolle. Cellene våre utsettes stadig for skade og slitasje, effektive reparasjonsmekanismer fikser dette fortløpende men etter hvert vil mengden feil og skader bli så stor at den mengde energi kroppen må bruke på reparasjoner blir så stor at den overstiger nytteeffekten av disse reparasjonene. Kroppen ”forkastes” så og dør.


Kvinner mer effektive reparatører

Nå tyder mye altså på at kvinner har betydelig mer effektive reparasjonsmekanismer enn det menn har. Cellene repareres mer effektivt og de repareres lenger enn mannlige celler.
Evolusjonsmessig gir dette absolutt mening. Kvinnekroppen er som kjent ekstremt viktig når det gjelder reproduksjonen, hvis kvinner var mye utsatt for sykdom så ville de også i mindre grad kunne fullføre graviditeter og dermed i mindre grad fører genene våre videre.

Andre funn som støtter opp om disse teoriene er forskning fra Japan. Her har man forsket på mus som er blitt skapt med genetisk materiale fra to hunn mus, altså uten mannlig DNA. Disse musene viste seg å leve opp til 3 ganger så lenge som mus unnfanget på vanlig måte.

Alt tyder altså på at naturen har bestem at kvinner er viktigst, mens den inntar en bruk-og-kast holdning til oss menn.   Akk ja !

Kilde

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

1 comment

  1. Anne-K

    Nydelig lesning! ;)

    «Ntauren har bestemt…….bruk-og- kast holding til menn» Hehe…tror menn klarer seg veldig bra, på tross av hva naturen har bestemt, men at kvinner er viktigst – den er jeg med på ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me