«

»

apr 19

Bein brukket i fylla gror dårlig


”Fulle folk ramler mest!”
Dette utsagnet er velkjent og overrasker vel ingen. Det samme gjelder det faktum at ikke bare faller man mer i fylla men man skader seg oftere også. Mange av de mer alvorlige skadene i slike tilfeller dreier seg om beinbrudd, spesielt ankelbrudd og håndleddsbrudd.
Nå viser ny forskning at ikke bare gjør alkoholen at vi skader oss mer, den reduserer også kroppens evne til å tilhele seg etter en slik skade.

Fyllabrudd gror dårlig

Et beinbrudd som skal gro er helt avhengig av en effektiv immunrespons fra kroppen som helhet. Mens immunsystemets reaksjon på et beinbrudd er viktig og spiller en stor rolle i tilhelningen så må den ikke være for sterk siden dette igjen kan føre til alvorlige komplikasjoner fra andre organer, for eksempel lungene.
En artikkel nylig publisert  i The Journal of Bone and Joint Surgery viser at alkohol kan forstyrre denne balansen i immunsystemet. Forsøk gjort på rotter tyder på at alkohol svekker immunresponsen rundt bruddet mens den øker den i lungene.

Dette kan være en del av årsaken til at personer som skader seg i alkoholpåvirket tilstand som oftest må gjennom lengre sykehusopphold og får oftere komplikasjoner etter kirurgi.

How come if alcohol kills millions of brain cells, it never killed the ones that made me want to drink?
- Ukjent forfatter -

Kilde

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me