«

»

mai 01

Søvnmønsteret påvirker hjernens aldring


Det har lenge vært sagt et 6-8 timers søvn hver natt er det optimale. Dette har man i første rekke tenkt er med tanke på hvor våken og opplagt man er dagen etterpå. Nå viser ny forskning imidlertid at det å få en optimal søvnmengde faktisk også innvirker på hvordan hjernen vår eldes og hvor lenge vi får beholde vår mentale kapasitet.

En stor studie som nå er publisert i tidsskriftet Sleep viser at de som sover mer eller mindre enn 6-8 timer per natt har større sjanse for raskere å oppleve en reduksjon i mental kapasitet når de blir eldre. Denne reduksjonen er så stor at det tilsvarer 4 til 7 års aldring.  Det vil altså si at man risikerer å få svekket hukommelse og lignende opp til 7 år før tiden hvis man har hatt et dårlig søvnmønster tidligere i livet.

Forskerne fant at 7,4 % av kvinnene og 8,6 % av mennene hadde endret sin søvnmengde fra 7 eller 8 timer i løpet av en 5-års periode. Disse skåret lavere på 5 av 6 tester for kognitiv funksjon. På samme måte hadde 25 % av kvinnene og 18 % av mennene redusert sin søvnmengde i samme tidsperiode. Hos disse fant man lavere skåre på 3 av 6 kognitive tester.
Man skulle kanskje tro at de som i denne perioden økte fra 6 timer eller mindre skulle oppleve en bedring i mental funksjon, men dette var ikke tilfellet.

Hva er ideell søvnmengde?

Hos kvinner fant man at 7 timer var den søvnlengden som var assosiert med best resultater i de kognitive testene. Hos menn var resultatene like gode for de som sov 6,7, eller 8 timer, men lengder under 6 eller over 8 timer ga lavere skåre på testene.

Hva betyr dette?

Som det fremgår av resultatene over så var det kun hos de testpersonene som opplevde endringer i søvnmønsteret i løpet av 5-års perioden som også opplevde endringer i kognitiv funksjon. Dette reiser jo spørsmålet om hvorvidt den reduserte mentale funksjonen kommer på grunn av søvnendringene eller om søvnendringene er et tidlig symptom på redusert kognitiv funksjon.
I og med at man fra før vet at dårlig søvnkvalitet har negativ effekt på reaksjonsevne, konsentrasjon, oppmerksomhet, osv, så kan man nok også tenke seg at det har langtidsvirkninger som de som her er beskrevet.

For fortvilte og nattevåkende småbarnsforeldre kan jeg berolige dere med at endringer i søvnmøsnteret først begynner å spille en rolle når man er godt og vel middelaldrende.

Kilde

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

6 comments

Hopp over til kommentarskjema

 1. Anne-K

  Ja, som en av nevnte «nattevåkere» – måtte jeg jo tenke litt på innholdet i dette blogginnlegget som jeg leste rett før jeg «stormet» i seng for å sikre meg 7 timer med søvn ;) Det fikk jeg selvsagt ikke, for jeg lå jo og grublet over dette blogginnlegget i stedet ;)

  Nå er ikke jeg en av dem som pleier å få 7 timer søvn pr natt, og har derfor noen spørsmål:

  1) Gjelder denne undersøkelsen f. eks. de som ikke får sove innen rimelig tid når de legger seg, og derfor mister «kvalitets-sovetid», eller gjelder den de som sover dårlig og derfor mister kvaliteten på søvnen?

  2) Hva med dem (oss) som faktisk våkner til ut på kvelden, og får gjort en masse mer eller mindre nyttige ting? Hvis det er et valgt mønster, som vi føler passer oss, men kanskje ikke sover mer en 6,5 timer i snitt – er vi allikevel i faresonen?

  3) Ofte får man kanskje sove litt lenger i helgene, men er det slik å forstå at man da helst burde ha vekkerur på – slik at man ikke overstiger 8 timer med søvn? Det er vanskelig å forstå at det skal være negativt f. eks. å sove 9 timer pr natt?!

  4) Hvis man våkner flere ganger i løpet av natten, men tilsammen har sovet ca 7 timer – er dette da bra eller negativt?

  5) Men, hvis det er selve endringen i søvnmønsteret som gjelder, betyr det da noe om man bare sover 6,5 timer i snitt hver natt – så lenge dette ikke endres nevneverdig selv når man kommer til den «kritiske alderen»?

  Ellers er det vel ikke spesielt lett å beregne nøyaktig hvor mange timer kvalitetssøvn man faktisk får, siden vi alle bruker ulik tid på å sovne – samt at man sover med ulik kvalitet? I tillegg er det jo en del som våkner i løpet av natten, selv om man sovner igjen fort og føler seg uthvilt neste dag.

  1. Sturla Pilskog

   Anne-K!! Du spør mer en ti ville hester kan svare!
   …………..vent litt…hester?? det kan ikke stemme :)

   1) Studien har så vidt jeg kan lese ikke sett på kvaliteten av søvnen, men kun på varigheten av søvn.

   2) Kvinner som sov mellom 6-7 timer per natt var de som skåret best. Alt over 7 timer og under 6 timer ga lavere resultater på testene. Dine 6,5 timer er nok derfor midt i blinken!

   3) Man kan ha snøballkrig et vist sted før jeg bruker vekkerklokke i helgene! :) Nå har jeg forresten en 4 år og en 1 år gammel vekkerklokke som sørger for vekking uansett. Når det gjedler studien så sier den ikke noe om dette, men jeg går ut i fra at det i første rekke er snakk om gjennomsnittsøvnen og at man godt kan sove litt ekstra i helgene uten at det vil skade den kognitive funksjonen. Det var også først og fremst endringer i søvnmønsteret som var en negativ indikator på kognitiv funksjon.

   4) Igjen så sier ikke studien noe spesifikt om kvaliteten på søvnen, men generelt sett regnes jo sammenhengende søvn som bedre en oppstykket.

   5) Det er først og fremst endringer i søvnmønsteret her som finnes å ha en negativ effekt.

 2. Ronny Myhre Njaastad

  Regner med at du, som meg, blir grepet av det som kalles kognitiv dissonans når du leser slikt.

  1. Anne-K

   Hehe…vi ønsker vel alle en form for ekvilibrium?! :)

   1. Sturla Pilskog

    Dere bruker alt for vanskelige ord for en stakkars kirurg! :)

    1. Anne-K

     *puh* Da er jeg glad jeg ikke brukte så vanskelige ord i det forrige innlegget ;) Nå gleder jeg meg til du skal skrive noen beroligende ord om at det er helt ok å sove 6,5 timer i snitt pr. natt, så lenge man ikke endrer dette søvnmønsteret, og at alderdommen derfor ikke påvirkes negativt :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me