«

»

jun 07

Ekstrem religiøsitet assosiert med hjernesvinn


For ateister og personer med moderate religiøse meninger så kan ofte retorikken og oppførselen til mer ekstremt religiøse mennesker virke både uforståelig og skremmende. Både fundamentalister innen kristendommen, islam, jødedommen, og ande religioner, har tidvis en måte å fremheve sin religion på som får oss andre til å lure på om de er riktig vel bevart.

Nå viser faktisk nyere forskning at slike mennesker faktisk har tydelige endringer i hjernen. En forskejrgruppe ved Dukes University har funnet at personer som sterkt identifiserer seg med religiøse grupperinger har en redusert størrelse på en del av hjernen som kalles Hippocampus. Dette området i hjernen tilhører det såkalte limbiske system og har blant annet med følelser og hukommelse å gjøre.

Studien undersøkte 268 personer fra 58 år og oppover. Disse ble delt inn i grupper etter hvilke religiøse overbevisninger de hadde. Man undersøkte personene med MR, en type røntgenundersøkelse som gir svært gode bilder av blant annet hjernen. Resultatene viste at personer med sterke religiøse overbevisninger hadde en klart mer uttalt reduksjon i størrelsen på Hippocampus en de som kun var moderat religiøse. Spesielt uttalt var denne reduksjonen hos den gruppen som i USA blir kalt ”Born Again Christians” (BAC). Dette er mennesker som angir å ha opplevd sterke religiøse opplevelser som har fått dem til å omfavne religionen på nytt. Denne gruppen er ofte svært konservative og bibeltro i sin religiøsitet. Blant annet kan det nevnes at tidligere president George W. Bush er en erklært BAC.

Mulige årsaker

Forskerne mener at dette svinnet av Hippocampusvolumet mest sannsynlig er forårsaket av stress. Det er tidligere vist at enkelte stresshormoner påvirker Hipoocampus på en slik måte at den over tid krymper. Dette igjen er assosiert med blant annet utvikling av depresjoner når man blir eldre.
Man tenker seg at personer som tilhører religiøse minoritetsgrupper har et høyere stressnivå en de som tilhører den mer gjengse linjen med moderate religiøse meninger. Det er rett og slett så stressende å være fanatiker at det ødelegger hjernen.

Man vet foreløpig ikke hva som kommer først. Blir man religiøs fanatiker på grunn av hjernesvinn eller får man hjernesvinn av å være ekstremt religiøs?
Uansett er det tydeligvis ikke et sunnhetstegn.

Kilde

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

2 comments

  1. ingvar

    Det meste er vel styrt fra hjernen. At noen er mer ensporede enn andre finner vel også sitt naturlige utspring i hjernen. Men at dette alene skal være knyttet til religiøs ensporethet er vanskelig å forstå. Noen mennesker er det vi kaller fanatiske. Jeg mener å ha møtt slike i mange situasjoner.

    1. Ronny Myhre Njaastad

      Dersom det bare var knyttet til religiøs fanatisme alene, ville det ha vært svært oppsiktsvekkende. At man blir mer ensporet av hjernesvinn er vel ingen overraskelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me