«

»

jun 14

Bøker for den kvalitetsbeviste leser


Siden sommerferien nærmer seg for de fleste tenkte jeg det var på sin plass med noen bokanbefalinger. Behagelig å skulle skrive noe annet enn seriøse innlegg om lokalsykehus og medisinske nyvinninger.

ADVARSEL:         Liker du ikke fantasy og SciFi så trenger du nok ikke å lese videre.

Som det fremgår av advarselen så vil disse anbefalingene stå i de ”nerdete” sjangeres tegn. Frem til medisinstudiet leste jeg stort sett bare seriøs litteratur, hva nå det egentlig er for noe. Men etter at alle de tunge medisinske lærebøkene hopet seg opp både på skrivebordet og på nattbordet så ble behovet for litt lettere litteratur å gjøre seg gjeldende. Siden har mitt bibliotek med SciFi og Fantasi bøker vokst sterkt og inneholder i dag over 2000 bøker (sic). Jeg slenger på en og annen gammel klassiker fra tid til annen, men stort sett blir det denne type bøker.

Problemet med SciFi/fantasy sjangeren er at det eksisterer en ekstrem mengde utrolig dårlige bøker, og det er få ting som er så dårlig som en dårlig bok fra dette litterære området. Men frykt ei! Her kommer en oversikt over kvalitetsbøker og serier.

 1. A Song of Ice and Fire
  Forfatter: George RR Martin
  Sjanger: Fantasy 

  Dette er bokserien som ligger til grunn for HBO serien Game of Thrones som for tiden vises. Foreløpig er det kommet ut 4 bøker, den femte kommer i juli. Dette er mursteiner, så her ligger det mange timer med kvalitetslesning og venter.Bøkene er nok det beste som er gitt ut i denne sjangeren de siste 20 år. Meget velskrevne og med et persongalleri så stort at det får Ringenes Herre til å fremstå som et landsmøte i Venstre.
  Kan ikke anbefales sterkt nok! Men en liten advarsel: forvent ikke mye feelgood stemning. Her er intriger, svik, krig, ulykkelig kjærlighet, og dødsfall over hele linjen. Skurkene er portrettert på en slik måte at man ofte får lyst å rive ut sidene og brenne dem, men Martin greier allikevel å gjøre dem flerdimensjonale og spennende.
  Mange er skeptiske til fantasy sjangeren på grunn av magien. Dette er svært tonet ned i denne serien og det hintes egentlig bare om at det finnes ting som ikke naturlig kan forklares.

  Løp og kjøp!

 

 1. The Commonwealth Saga
  Forfatter: Peter F. Hamilton
  Sjanger: SciFi 

  Forfatteren er en av Storbritannias mest suksessfulle science fiction forfattere og det er ikke uten grunn. Vel og merke var hans tidlige bøker preget av litt for mye detaljer og litt for uspennende hovedpersoner, men i Commonwealth serien har han virkelig vokst opp til å bli en eksepsjonelt dyktig forfatter. Serien består av 5 bøker som starter med Pandora’s Star og ender med The Evolutionary Void. I tillegg kommer boken Misspent Youth som tar for seg det som leder opp til selve hovedserien.
  Karakteristisk for bøkene er et ekstremt rikt persongalleri med fere hovedpersoner, alle med forskjellige sider. Ikke alltid like lett å skille ond fra god her.  Menneskeheten har her spredt seg til store deler av galaksen og da risikerer man å møte skapninger som ikke nødvendigvis ser på det som noe positivt å få en gjeng med mennesker som naboer. I tillegg har man en artifisiell Intelligens som stadig vokser seg sterkere og gjerne vil ha økt sin makt over The Commonwealth.
  Alt i alt en serie som jeg er veldig lei meg over at jeg har lest ferdig og som jeg garantert kommer til å lese igjen om noen år.

 

 1. The Alienist og The Angel of Darkness
  Forfatter: Caleb Carr
  Sjanger:  Historisk/psykologisk krim 

  Tro det eller ei, men dette er verken science fiction eller fantasy!
  Caleb Carr er en amerikansk historiker og forfatter som har skrevet flere bøker om svært varierte emner. Disse to bøkene jeg anbefaler foregår på slutten av 1800-tallet i New York og hovedpersoner er Dr. Laszlo Kreizler, en lege som har spesialisert seg på den da svært omdiskuterte disiplinen psykiatri.  Sammen med en svært brokete gjeng medhjelpere får han ansvaret for å løse noen meget makabre drapsgåter. I tillegg til å være god krim gir disse bøkene også et innblikk i rettspsykiatriens historie og et bilde på levekår og sosiale forhold i en tid som var preget av store forskjeller og politiske omveltninger. Carr fletter også inn flere historiske personligheter som for eksempel Theodore Rosevelt.
  Jeg kan ikke si det sterkt nok: Disse bøkene MÅ leses!

 

Det var alt for denne gang men jeg skal prøve å oppdatere listen fra tid til annen. Har dere noen gode anbefalinger så er det bare å slenge dem på i kommentarfeltet! Jeg er alltid på utkikk etter bokperler, uansett sjanger.

God bok og god sommer!

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

4 comments

Hopp over til kommentarskjema

 1. Øystein

  Har selv fulgt Peter F Hamilton og lest alle hans bøker og synes det er vemodig at det snart er slutt på serien i Commonwealth-universet. Holder nå på med The Evolutionary Void men har lagt den bort for å «spare» den til sommerlektyre. Den siste triologien var litt tung da det ble endel fraksjoner innenfor SI å holde styr på. Min favoritt er The Night’s Dawn Trilogy.

  Jeg vil gjerne anbefale noen bøker av Richard K. Morgan. Altered Carbon, Broken Angeles, Woken Furies. Alle om antihelten Takeshi Lev Kovacs. Sjangeren er vanskelig å beskrive men de som har greie på har kategorisert serien som litt cyberpunkt og litt hardkokt detektiv sjanger satt i en dystopisk framtidsammfunn. (Fritt oversatt fra Wiki.)

  1. Sturla Pilskog

   Hei Øysten og takk for lesetips.
   Skal definitivt sjekke ut Morgan sin serie.

   Ellers likte jeg også The Night’s Dawn sel vom jeg synes den dro ting litt vel langt. Men fantastisk historie med et spennende persongalleri.

 2. John Magnus

  Jeg kan varmt anbefale Terry Pratchetts flere titalls bøker om Discworld. Fantastisk vittige og spennende bøker – fantasy med en humoristisk vri. Start ikke nødvendigvis med bok 1 (The colour of magic), det finnes flere anbefalte rekkefølger foreslått på bl.a. Amazon.

  1. Sturla Pilskog

   Hei John Magnus!

   Jeg kunne ikke vært mer enig. Er stor fan av Terry Pratchett, spesielt bøkene hans om The Night Watch. Ellers er jo Going Postal og Makin Money to av minse absolutte favoritter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me