«

»

jun 18

FRP og media – venner eller fiender ?

Bergens Tidende har i dag en svært interessant kommentar av sin politiske redaktør Sjur Holsen. Holsen tar for seg forholdet mellom journalister, den akademiske intelligentsiaen, og Fremskrittspartiet. Som vanlig er fra BTs politiske redaktør så er kommentaren velskrevet og reflektert, den kan leses i sin helhet her.

Et av Holsens poenger er at FRP er en selfmade suksesshistorie. Dette på grunnlag av at veldig få journalister bekjenner seg til dette partiet, tvert i mot er den store majoriteten av norske journalister å finne langs den rød-grønne aksen.  FRP har dermed, i følge Holsen, ikke fått noen drahjelp fra media opp gjennom årene.
Men dette er vel en sannhet med modifikasjoner.

FRPs politikk er kanskje ikke helt stueren hos den gjengse politiske journalist, men til gjengjeld er den nok svært spiselig for aksjonærene i de store mediehusene. Den lett fordøyelige populismen som FRP står for i mange saker selger aviser og TV-tid.
Nå når FRP ligger rundt 20 % både i valg og meningsmålinger så er det naturlig at de får mye mediedekning. Men den gangen oppgangen virkelig startet så var de et lite parti med ofte ekstreme meninger, og det går vel an å si at partiet fikk uforholdsmessig mye oppmerksomhet fra media i denne perioden. Carl I Hagen var en frisk demagog med god politisk teft og ikke minst en inngående forståelse av hva som gir presseoppslag.
En uventet bonus for FRP var TV2s inntog i norsk mediehverdag. Kanalens satsning på et bredt og folkelig publikum gjorde seg også gjeldende i deres dekning av det politiske liv. Spesielt programmer som Holmgang var som skapt for populistiske meninger og løsninger og ble raskt en lekegrind for dyktige debattanter fra FRP.

FRPs politikk er nok ikke noe som har stor grobunn hos norske politiske journalister, men så lenge det selger så vil de fleste av disse journalistene svelge noen kameler for å få det gode oppslaget.
En stor del av FRPs fremgang skyldes dyktighet og ikke minst flinke personer med ekte engasjement, men å si at de ikke har fått noe drahjelp fra media blir i mine øyne feil.

NB:  Nei jeg er ikke en objektiv og upartisk kommentator for de som måtte lure.  Jeg er sosialdemokrat og AP-medlem og dette farger selvfølgelig mine innlegg her. Men selv en sosialdemokrat kan jo si noe fornuftig en gang i blant…………..håper jeg.

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

1 comment

  1. Ingvar

    Det har falt i mitt lodd å være Djevelens advokat, jf. opprinnelsen til uttrykket. Hvem trenger fiender med slike venner? FrP er et underlig fenomen og på mange måter særnorsk. Så kan man i ledige stunder filosofere over hvorfor fenomenet får slik bred oppslutning i Norge. Populistisk? ja, men de er neppe alene om å være det. I andre sammenhenger og for andre partier kalles det ofte å ha en folkelig appell. Det synes som om FrP i stor grad fisker i samme farvann som H, AP og KrF. Men likevel forskjellige typer «fisk» i de nevnte partier. Det interessante er imidlertid at de tre partier, og for så vidt også andre, har justert sin politikk og retorikk for å ta vind ut av seilene til FrP. Et annet interessant fenomen synes å være at når FrP går tilbake – som nå – fremstår det mer som et resultat av «politiske selvmål» og ikke minst klossete tillitsfolk, enn av innsats fra de øvrige partier. Når det gjelder pressen fremstår det for meg ofte slik at det er mer interessant hva som ikke skrives enn hva som skrives. Noen jeg har snakket med hevder at pressen ville hatt en helt annen vinkling på saken der regjeringspartiet SV ber Riksrevisjonen undersøke egen regjerings handlemåte dersom et annet parti hadde funnet på noe slikt f.eks ditt eget AP. For ønsket fra SV er vel først og fremst populistisk motivert som seansene utenfor Stortinget der man demonstrerte mot sin egen regjerings politikk. Man kan lett kunne tro at mange journalister da ville funnet frem det kjente uttrykket «bygdetullinger». Men våre opplyste venner valgte et annet ord. Kan man også se helt vekk fra den konsekvens det ville få for yrkesgruppen journalister dersom FrP fikk flertall for sitt syn på pressestøtten? Til slutt vil jeg få reservere meg mot ditt uttrykk om «den akademiske intelligensia». Jeg føler at du har vært vel imøtekommende med gruppens selvbilde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me