«

»

jun 28

Er kaffe den nye mirakelmedisinen ?

De av oss som har sett diverse Western-filmer har nok fått med seg kvakksalverne som reiste rundt i solgte diverse mirakelkurer mot alt fra fotsopp til impotens. Disse remediene smakte som regel mindre godt og inneholdt ofte en rekke farlige stoffer. Nå viser det seg at de antageligvis hadde kommet mye lenger med bare å servere sine kunder en stor kopp med kaffe.

Sammenligningen over holder selvfølgelig ikke vann, men det har etter hvert kommet overbevisende mange forskningsresultater som viser klare helsemessige fordeler ved inntak av kaffe.
Tegn på at kaffe og koffein beskytter mot sykdommer som Parkinsons, Alzheimer, hjerneslag og diabetes type 2 har allerede vært kjent en stund. Felles for disse tilstandene er at det er sykdommer som ofte kommer sent i livet og kan sees på som aldringssykdommer. Nyere forskning har også lagt til prostata- og brystkreft på listen over sykdommer som muligens kan forebygges med et moderat og langvarig bruk av kaffe. I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg forskningen som går på kaffe og Alzheimer.

Er effekten bevist?

Ikke helt.
Mange av de forskningsfunnene som man har gjort til nå er gjennom så kalte observasjonsstudier. Slike studier er lang mer sårbare for statistiske unøyaktigheter og feiltolkninger enn det som er tilfellet med kontrollerte og randomiserte studier. Imidlertid er det etter hvert begynt å komme inn så pass mange like resultater at man kan begynne å konkludere med at kaffe har en utvilsom effekt på flere sykdomstyper. I tillegg har det i den senere tiden også kommet flere studier med høyere statistisk kvalitet.

Hvordan beskytter kaffe oss?

Igjen, dette vet man ikke helt.
En helt ny studie som publiseres i disse dager har imidlertid funnet en virkningsmekanisme som kan forklare en del av effekten. Det viser seg at koffeinholdig kaffe stimulerer kroppen til å produsere økte mengder av et stoff som heter GCSF (granulocyte colony stimulating factor). Blant annet Alzheimer pasienter har betydelig reduserte mengder av dette stoffet i blodet. Forsøk på spesielle mus som er modifisert slik at de har Alzheimer viser også at tilførsel av dette stoffet bedrer hukommelsen deres. Det pågår nå forsøk hos mennesker med Alzheimer og resultatene fra denne studien ventes å foreligge snart.
Det man vet er at GCSF er i stand til å aktivisere stamceller fra beinmargen og inn i hjernen hvor de fjerner proteinet (eggehvitestoffet)  beta-amyloid, dette proteinet mener man spiller en stor rolle i utviklingen av Alzheimer.

Koffeinpiller

Man har lenge tenkt at det er koffein i seg selv som fører til disse positive effektene, og fortsatt er dette hovedteorien. Men i den siste aktuelle studien så viser det seg at det mest sannsynlig også foreligger et ”mystisk” stoff i kaffe som forsterker koffein-effekten.  Alzheimer-mus som fikk tilførsel av kun koffein eller kun koffeinfri kaffe viste ingen positiv endring. De musene som derimot fikk kaffe med koffein opplevde en betydelig økning i GCSF nivået i blodet.
Det holder altså ikke å kaste innpå koffeinpiller, man trenger også det ukjente stoffet for å få effekt.

Hvor mye skal man drikke?

Som nevnt over så er det fleste av de sykdommer som kanskje kan forebygges med kaffen slike som oppstår sent i livet. Dette betyr at mange av de nok starter mange år før de gir symptomer, og ergo så bør kaffedrikkingen starte tidlig også. Forskere ved Universitet i South Florida har tidligere rapportert at et daglig inntak av 4-5 kopper kaffe daglig var nødvendig for å se noen positiv effekt når det gjaldt Alzheimer. Man bør starte senest når man er 50 år, og helst så tidlig som 30.

Kommentar

Det å drikke kaffe vil ikke fjerne muligheten for å utvikle Alzheimer eller andre sykdommer, men det virker etter hvert som ganske sikkert at et moderat kaffeinntak vil kunne redusere risikoen for Alzheimer eller i det minste forsinke den i utviklingen.
Koffein er heller ikke et helt ufarlig stoff. Det fører blant annet til ganske kraftig stimulering av den delen av nervesystemet som er med på å styre hjerterytmen og blodtrykket. Personer med sykdommer som går på hjertet og blodomløpet bør derfor være forsiktige og eventuelt diskutere det med legen sin. Siden forskningen på disse områdene fortsatt er i startgropen så kan det etter hvert også dukke opp andre negative effekter av et relativt høyt kaffeforbruk.

Man må også huske at det er to andre ting som er vist å beskytte mot Alzheimer. Dette er fysisk og mental aktivitet. Lev sunt og bruk de små grå aktivt er altså vel så viktig som kaffe.

Så ta dere en joggetur og når dere kommer hjem kan dere løse kryssord mens dere tar en god kopp kaffe.

Kilde 1
Kilde 2
Kilde 3

Ytterligere kilder kan oppgies ved kontakt

 

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

4 comments

Hopp over til kommentarskjema

 1. Alf Red

  Hvordan er det med te-drikking og alzheimer? finnes det noen mus som drikker te, slik at man kan forske på dette også?

  1. Sturla Pilskog

   Hei Alf!

   Jeg aner en viss sarkasme i spørsmålet ditt. Men jeg kan uansett svar ja på det. Mange te-sorter inneholder koffein og har vært prøvd. Men uten den store effekten. Antageligvis er mengden koffein i te for liten.

 2. Martin Aa

  Har ofte lurt på dette med korrelasjon og kausalitet når jeg har lest notisene om kaffe og ulike sykdommer.

  For hvis det stort sett er observasjonsstudier dette bygger på; hvorfor tror vi at det er kausalitet; at det er kaffen som beskytter mot sykdommer?

  Er det ikke like plausibelt at det finnes en gruppe mennesker som er raske i hodet og dermed har en tendens til å drive ekstra mye med fysisk og mental aktivitet, som beskytter mot mange sykdommer, og at denne samme gruppen mennesker også har en tendens til å drikke ekstra mye kaffe?

  (lurer altså på: Har du fått noe tak på dette med korrelasjon vs kausalitet når du har lest deg opp på kaffen?)

 3. Anne-K

  Vel – om én variabel forårsaker en annen, få dere diskutere videre ;) For min del ble jeg mer nysgjerrig på hvordan man modifiserer mus til å få Alzheimer? Genmodifiserer man da musene, og hvordan? Jeg er også veldig spent på om de finner ut hvilket mystisk stoff som finnes i kaffi, og evt. hvilke andre roller dette mystiske stoffet kan ha (enn å forsterke koffeinet sitt virkning)? Vil dette komme fram i den publikasjonen som ventes om forsøk på mennesker? Spennende dette! :)

  Og mens vi venter på mer dokumentasjon, og jeg på svar på mine spørsmål, velger jeg å kose meg med tanken på at kaffe er en god ting :) Jeg benytter også anledningen til å reklamere for en knallgod kaffi; Etiopia Sidamo :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me