«

»

aug 18

Svisker mot beinskjørhet


Beinskjørhet, eller osteoporose, er en sykdom som rammer bredt, spesielt blant kvinner etter overgangsalderen. Mens man gjerne tenker på det som en relativt ufarlig sykdom som hører alderen til, så er det i realiteten en svært alvorlig tilstand som hver dag fører til store personlige tragedier og som koster samfunnet mange millioner.

Hvert år fører beinskjørhet til nærmest utallige mengder brudd hos eldre. Noen vil kanskje reagere på at jeg over kalte dette for personlige tragedier, men et beinbrudd hos en eldre pasient er en svært alvorlig sykdom med stor dødelighet. Disse skadene fører ofte til at pasienten blir svær lite mobil over en lengre periode, noe som kan føre til komplikasjoner som for eksempel blodpropp. I tillegg vil det også ofte kreve sykehusinnleggelser noe som igjen gir risiko for sykehusinfeksjoner og andre komplikasjoner.

 Med dette i bakhodet sier det seg selv at det å forebygge denne sykdommen er vel så viktig som å behandle den. Mye forskning drives derfor på dette feltet og en av de nyeste studiene har funnet en ganske interessant ”medisin” som har effekt.

 Svisker og beinskjørhet

 Det jeg stort sett frem til nå har visst om svisker er at det er tørkede plommer, de ser stygge ut, de smaker vondt, og du får løs avføring av dem. I tillegg har alle besteforeldre et stort lager av dem i skapet, ved siden av kamferdropsene og Mokkabønnene.

 Heldigvis er det andre som har et litt mer nyansert syn på svisker og som bestemte seg for å se om de faktisk kunne ha noen helsemessig effekt.
En forskergruppe ved Florida State University sammen med en gruppe fra Oklahoma University har funnet en klar positiv effekt av det å spise en mindre mengde svisker daglig og sjansen for å utvikle beinskjørhet.

 Over en periode på 12 måneder fulgte forskerne to grupper kvinner etter overgangsalderen. Den ene gruppen fikk 100 gramsvisker hver dag, mens den andre gruppen fikk tilsvarende mengde med tørkede epler. I tillegg fikk begge grupper samme mengde tilskudd av kalsium og av vitamin D.
Etter de 12 månedene målte man tettheten i utvalgte større knokler i kroppen hos alle deltagerne i studien. Resultatene viste at gruppen som hadde spist svisker hadde en betydelig høyere bentetthet en den andre gruppen.

 Årsaken til denne effekten synes å være at stoffer i sviskene reduserer kroppens tendens til å absorbere benvev. Dette er en prosess som pågår hele livet og når man blir eldre så absorberes det mer benvev enn det som produserer og man utvikler osteoporose.

Studiens hovedkonklusjon er:
Consumption of dried plums is a simple, proactive solution to help prevent fractures and osteoporosis.

 Forskerne anbefaler at man starter med å spise 2-3 svisker daglig og etter hvert øker gradvis til 6-10 per dag.

For mer informasjon om beinskjørhet kan en av mine gamle artikler om dette på Lommelegen.no leses her

Kilde

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

1 comment

  1. Ingeborg

    Veldig interessant, spesielt siden jeg, tross min unge alder av 26, er rammet av alvorlig beinskjørhet. Mange år med anoreksi, klassisk årsak. Skal ta med meg tipset.
    Lite spørsmål bare, du nevner beinbrudd som en sykdom, hva er grunnen til det? Ikke meningen å være pirkete altså. Mange år med anoreksi er sikkert årsaken til det og, hehe.
    Vennlig hilsen Ingeborg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me