«

»

okt 14

Twitter i forskningens tjeneste

Bruken av sosiale medier har eksplodert de siste årene og i føringen av denne utviklingen står gigantene Facebook og Twitter. Disse nettsamfunnene spiller en stor rolle på individplan men de er også oftere og oftere en et viktig virkemiddel i store verdensbegivenheter. Dette har vi blant annet sett eksempler på under demonstrasjonene og omveltningene i flere arabiske land det siste året.
Denne økningen i både utbredelse og påvirkningskraft har gjort sosiale medier til fristende fenomener å forske på. Det finnes svært mange artikler og studier som tar for seg den rollen disse nettfenomenene spiller i dagens samfunn.

Men i tillegg til å være yndede forskningsobjekter, kan man se for seg sosiale medier også som forskningsverktøy?
Svaret virker å være et absolutt ja.

Twitter og daglige humørendringer

I en ny studie publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science forrige måned viser forskere fra Cornell Universitetet hvordan man gjennom å analyser twittermeldingene hos en stor gruppe mennesker kan følge deres endringer og svingninger i humøret.

Forskerne fulgte mer en 2 millioner personer fra 84 forskjellige land og registrerte hvordan deres tweets endret karakter i løpet av dagen. De så også på forskjeller mellom helg og hverdag og mellom de ulike årstidene.
De fant at den generelle tonene i meldingene ofte var positiv om morgenen, ble så gradvis mer negativ utover dagen før den igjen ble mer positiv når det nærmet seg sengetid.

Forskjell på hverdag og helg

Analysene viste en klar økning i positivitet når arbeidsuken nærmet seg slutten og man så for seg at helgen ville gi en endring i svingningsmønsteret. Overraskende nok så var ikke dette tilfelle. Man så riktignok at monsteret ble forskjøvet litt på grunna v at folk sov lenger, men selve svingningene var identiske i helgene som i ukedagene. Altså først positiv, så gradvis mer negativ og så positiv igjen.

Dette er kanskje det mest interessante funnet siden det gir en sterk indikasjon på at humøret vårt følger ganske grunnleggende mønstre. Sagt på en annen måte, biologien spiller antageligvis en større rolle i forhold til miljøpåvirkninger enn det man tideligere har trodd når det gjelder vår sinnsstemning.

Kommentar

Skal man være med i dagens samfunn så må man tydeligvis henge seg på et eller flere sosiale medier. Dere kan jo begynne med å følge meg på twitter

Kilde 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

1 comment

  1. Ingvar

    At «folk flest» svinger i humøret tør være en kjent sak. Av det kan man kanskje slutte at «folk flest» ikke er lobotomerte? Det interessante i undersøkelsen synes å være at de som benytter twitter ikke er morgengretne. Apropos twitter: jeg undrer meg til tider på om twitter fungerer som det man kaller «ekkorom». Et sted der en gruppe mennesker med sammenfallende syn får bekreftet sine meninger av likesinnede?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me