«

»

okt 22

Dansk studie avkrefter sammenheng mellom kreft og mobiltelefonbruk


De har i mange år vært diskutert om mobiltelefoner øker sjansen for kreft i sentralnervesystemet og da spesielt i hjernen. De forskningsstudiene som til nå har vært publisert ha vist sprikende resultater og det har vært vanskelig å komme til noen konklusjon. En forskergruppe satt end av WHO konkluderte i sin rapport at en sammenheng mellom hjernekreft og bruk av mobiltelefoner kanskje kunne forårsake kreft. En så vag uttalelse var igjen et tegn på hvor lite konklusiv tilgjengelig forskning var.

Nå har en ny dansk forskningsrapport brakt oss et steg nærmere en avklaring. Nylig publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet British Medical Journal, denne studien viser ingen sammenheng mellom mobiltelefon og kreft.

Studien

Ved å gå gjennom registreringer fra det danske folkehelseinstituttet og sammenligne dette med opplysninger om mobilbruk kunne forskerne dele befolkningen inn i to grupper. Den første gruppen var de som hadde brukt mobiltelefon i mage år, i denne sammenheng var dette definert som fra før 1995. Den andre gruppen hadde startet med mobilbruk etter 1995. Totalt dreide det seg om en total studiegruppe på nesten 3,6 millioner mennesker fordelt på 358,403 i gruppe 1 og 3,2 millioner i gruppe 2.
Bakgrunnen for denne inndelingen er at effekten av kreftfremkallende elementer vil øke på jo lenger man er eksponert for dem.

Resultatene

Totalt utviklet 10 729 personer kreft i sentralnervesystemet. 846 av disse krefttilfellene oppstod i gruppe 1. Disse tallene viste at det var ingen økt risiko for å utvikle slike krefttyper hos de som hadde vært lengst utsatt og eksponert for mobilstråling.

Det var heller ingen sammenheng mellom hvor de ulike svulstene var lokalisert og hvor mye man hadde brukt mobiltelefon.

Studiens konklusjon

Forskerne konkluderer med:

Denne oppdateringen av en stor nasjonal studie viser ingen økt risiko for å utvikle kreft i sentralnervesystemet ved langvarig bruk av mobiltelefoner. Man finner derfor ingen bevis for en årsakssamnenheng.

Kommentar

Det har lenge vært stor usikkerhet  i medisinske miljøer om hvordan mobilstråling påvirker hjernen og andre deler av sentralnervesystemet. Mange har ment at en slik sammenheng mellom kreft og mobilstråling er svært usannsynlig. Imidlertid dukker det med jevne mellomrom opp saker i media om personer som er overbevist om at det er mobiltelefonen som har gitt dem kreft. Denne studien gir ingen fasit, men det er en sterk indikasjon på at mobilbruk ikke har noen kreftfremkallende virkning.

 Referanse

«Use of mobile phones and risk of brain tumours: update of Danish cohort study»; Patrizia Frei, Aslak H Poulsen, Christoffer Johansen, Jørgen H Olsen, Marianne Steding-Jessen, Joachim Schüz; BMJ; Published online 20 October 2011; DOI: 10.1136/bmj.d6387;

 

 

 

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me