«

»

des 02

Forsker skaper supervirus som kan drepe millioner


De fleste husker antageligvis oppstyret rundt fugelinfluensaen for noen år tilbake. I 2006 var det stor frykt for at denne influensatypen skulle utvikle seg til en verdensomspennende pandemi med potensialet for å ta livet av hundretusener. I realiteten ble så få som 600 mennesker smittet og pandemialarmen ble avlyst ganske raskt. Årsaken til at denne influensaen ikke spredte seg i særlig grad var at viruset, ved navn H5N1, som forårsaker den i liten grad spres fra menneske til menneske. Dette i motsetning til det vanlige influensaviruset som svært lett smitter fra person til person.

Så mens H5N1 potensielt kan gi en svært alvorlig sykdom så har det heldigvis ikke egenskapene som skal til for å skape epidemier og pandemier. Men det har nå forskere gjort noe med. Gjennom genetiske eksperimenter har en nederlandsk forskergruppe under ledelse av Ron Fouchier ved Erasmus Medical Center i Rotterdam, greid å skape det som kan være det ultimate virus.

Ekstremt smittsomt

Forskningen til Dr. Fouchier ble presentert i september i år på en stor internasjonal konferanse om influensa. Gjennom kontrollerte mutasjoner i infiserte ildere endte forskerne opp med et virus smittet svært lett gjennom luften og som tok livet av 50% av forsøksdyrene.
Dette nye viruset er like smittsomt som vanlig sesonginfluensa men altså betydelig mer dødelig. Det kan jo i den sammenheng nevnes at vanlig influensa is eg selv tar livet at titusenvis av pasienter hvert år.

En av verdens fremste eksperter på mikrobiologi og biologisk krigføring, Paul Keim, beskrev viruset slik:

I can not think of a pathogenic organism to be more dangerous than this one

Stort etisk dilemma

Denne forskningen har skapt betydelig diskusjon og uenighet i forskningsmiljøer verden rundt. Kontroversen går ut på om Dr. Fouchier bør få lov til å publisere sine detaljerte forskningsresultater. En slik publikasjon vil på mange måter være en ”oppskrift” på hvordan skape et dødelig supervirus og mange er engstelig for hvordan slik kunnskap kan misbrukes for eksempel innenfor krigføring og terrorisme.
På den annen side så vil denne forskningen bety store fremskritt når det gjelder å være forberedt på eventuelle naturlig oppståtte endemier med H5N1 viruset. De mutasjonene som Dr. Fouchier skapte er nemlig alle slike som kan oppstå også i naturen, dette betyr at i fremtiden kan dette superviruset dukke opp av seg selv. Gjennom Fouchiers forskning kan verden være forberedt på dette, og siden de verste prognosene går ut på at et slikt virus kan utslette 50% av jordens befolkning så vil det å være forberedt ha sine klare fordeler.

Kommentar

Det er enda ikke vedtatt om forskningsresultatene skal publiseres. Selv er jeg usikker på hva som bør gjøres men i utgangspunktet er jeg svært negativ til å skulle skjule kunnskap.

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me