«

»

feb 07

Bokanbefalinger for den kvalitetsbevisste (og nerdete) leser


Det begynner å bli lenge siden jeg har postet bokanbefalinger her på bloggen så nå er det på tide. Som de forrige anbefalingene går det mye i Science Fiction og Fantasy……faktisk bare SciFi og Fantasy denne gangen.

 

The Way of Kings

Forfatter: Brandon Sanderson
Sjanger: Fantasy
Sider: 1280 (!)

Mange kjenner nok Sanderson som mannen som fikk oppgaven med å fullføre Robert Jordans skakkjørte Wheel of Times serie. I tillegg har han skrevet flere selvstendige fantasy bøker som alle holder høy kvalitet.

The Way of Kings er den første boken i det som er planlagt å bli en 10-binds serie og hvis resten av serien kommer til å holde samme nivå som denne boken så vil det bli en av de store klassikerne.
Sanderson skriver lett uten å bli overfladisk. Karakterene er gjennomtenkt, troverdige og blir aldri en-dimensjonale, noe som ellers ofte er et problem i denne sjangeren. Historien er sammensatt uten å bli uoversiktig og inneholder både klassiske fantasytrekk og mer nytenkende momenter.

Siden det bare er kommet en bok foreløpig så erbare bruddstykker av bakgrunnsteppet for historien kjent. Kort fortalt sirkler mye rundt mytiske våpen og rustninger kalt Shardblades og Shardplates. Disse ble for tusenvis av år siden båret av The Heralds, en gruppe ekstremt mektige krigere som beskyttet verden mot The Voidbringers. Av en eller annen grunn snudde plutselig Heralds ryggen til menneskeheten og forsvant, men de lot våpnene og rustningene ligge igjen.
Dette skjedde vel 4500 år før handlingene i denne boken og siden det har The Voidbringers ikke utført noe angrep i denne verdenen. Men vil kan vel være ganske trygg på at det er noe som kommer til å endre seg ganske snart………….

Handlingen i første bok går mye ut på å bli kjent med det som tydeligvis skal bli seriens hovedpersoner. Det dreier seg om en 5-6 stykker fra forskjellige samfunnslag. I kjent fantasystil så må de gjennom en del selvransakelser og personlig utvikling. Høres kjent ut? Ja da, vi har hørt det før men Sanderson beskriver dette forfriskende og lett.

Selv om det foreløpig bare foreligger en bok så er dette en murstein og vill gi mange timer med god leseopplevelse. Anbefales på det sterkeste.

The Name of the Wind

Forfatter: Patrick Rothfuss
Sider: 672
Sjanger: Fantasy

Dette er første bindet i det som skal bli en triologi (The Kingkiller Chronicles). Andre bind er allerede kommet og denne anmeldelsen gjelder også bok to (The Wise Man’s Fear).

Jeg må innrømme at jeg var veldig skeptisk da jeg startet på denne boken. Den er nemlig skrevet i en retrospektiv stil. Vi møter den rødhårede karen Kote som nylig har slått seg ned i en liten landsby og startet en landkro. Ganske snart blir det klart at Kote er mer enn han gir seg ut for og da en omreisende historiker kjenner ham igjen som den legendariske helten Kwothe begynner historien å rulle.
Kwothe overtales til å fortelle sin historie om hvordan han ble den figuren som alle kjenner historiene om, og ikke minst forteller han den virkelige historien bak legendene.

Som sagt så var jeg skeptisk til en slik måte å fortelle en fantasyhistorie på, men Rothfuss har greid dette på en ypperlig måte. Karakterene er interessante og sammensatte og historien glir lett.
Liker man klassisk fantasy med en tvist så er dette en serie dere ikke bør gå glipp av.

The Fundation Triology

Forfatter: Isaac Asimov
Sjanger: Science Fiction

Dette er kanskje en unødvendig anbefaling, liker man SciFi så er sjansen stor for at man allerede har lest denne serien. Men har du ikke lest den så er det på tide uansett om man er en ihuga SciFi-nerd eller man tar sine første barneskritt inn i denne sjangeren.

 

Den originale Fundation Triologien bestod av følgende bøker:
- Fundation
- Fundation and Empire
- Second Fundation

Senere ble den utvidet til det som i dag kalles The Fundation Series. De nyere bøkene er Prelude to Fundation og Forward the Fundation som foregår før den første boken, og Fundation’s Edge og Fundation and Earth som forlenger tidslingjen etter Second Fundation.

Dette er en serie som foregår over millenier. Den starter på Planeten Trantor som er hovedstaden i en enorm intergalactisk allianse. Her har matematikeren og historikeren Hari Seldon utformet det han kalles Psykohistorie. En måte å matematisk forutse hvordan samfunn vil utvikle seg. Ved hjelp av psykihistorie så innser Seldon at den Galctiske alliansen vil gå under, ikke om et år men innen 1000 år. Etter dette vil det følge en tid der alle medlemmene i denne enorme sivilisasjonen vil regrediere til det primitive.

Dette er en utvikling som ikke kan unngås i følge Seldon, men man kan minimere tiden det tar før galaksen igjen når samme sivilisasjonsnivå. Dette kan gjøres ved å opprette en ett nytt samfunn allerede nå, på en planet langt borte. Dette samfunnet vil få ansvaret for å ta vare på dagens kunnskap og fra denne planeten vil så den nye galaktiske føderasjonen kunne vokse frem. Han foreslår å kalle dette nye samfunnet for The Fundation.

Serien følger så utviklingen av The Fundation samtidig som Trantor og den Galaktiske alliansen langsomt forfaller og til slutt går i oppløsning.

Denne serien er et absolutt must-read.

 

 

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

4 comments

Hopp over til kommentarskjema

 1. Anne-K

  Hehe…her var jeg igjen ;)

  Kommer med noen bokanbefalinger jeg også (kanskje du har anbefalt dem tidligere, men det får våge seg):

  1. Raymond E. Feist: Magician – http://www.crydee.com/

  2. Orson Scott Card: Ender’s Game –
  http://www.hatrack.com/osc/books/endersgame/endersgame.shtml

  3. Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction – http://www.peterfhamilton.co.uk/index.php?page=The_Reality_Dysfunction

  1. Sturla Pilskog

   Hei

   Er helt enig i dine anbefalinger. Når det gjelder Feist så synes jeg de første bøkene i Magician serien er strålende. Dessverre synes jeg han taper seg litt etter hvert.

   Jeg anbefalte Hamilton sin Commonwealth serie sist, den er fantastisk.
   The Night’s Dawn triologien (som Reality Dysfunction er første bok av) liker jeg også godt. Men den drar jo ting noe laaaaaaaaangt kankskje :) Selv om det er artig å lese om Al Capone i en fjern fremtid.

 2. Robert

  Artig nerdete,

  Oppfølgeren fra Rothfuss er ute nå – jeg er ikke helt sikker på om jeg vil lese videre, den første var ok men ikke mer
  .
  Som du vet er jeg svak for Iain Banks når han skriver sci fi – han er i sitt eget univers, bokstavelig talt, og det er bra (han skriver bra ‘vanlig’ skjønnlitteratur også, veldig produktiv).

  Og så Neal Stephenson – Jeg leste først Cryptonomicom som gjorde at jeg etterpå har lest omtrent alt han har skrevet. System of the World trilogien er veldig lang, men også veldig bra, jeg har hans siste Reame liggende å vente til jeg blir ferdig med Eco’s siste.

  I Hamilton’s gate: Alistair Reynolds, Redemption Ark, Absolution Gap, Chasm City. Bedre enn Hamilton (ikke så langdryg) og så må Richard Morgan nevnes, hard core sci-fi, hans Altered Carbon serie er bra.

  Orson Scott’s Endre’s Game og oppfølgeren Speaker for the Dead er også bra.

  1. Sturla Pilskog

   Hei Robert!

   Har lest oppfølgeren til Rothfuss og likte den godt. Synes han skriver bra og skildrer karakterende godt. Det jeg savner er en mer rød tråd hva gjelder plot. Man får liksom ikke den vanlige fantasy-følelsen med den store ondskapen som skal bekjempes mot alle odds. Blir mer en samling av småhistorier.

   Har nettopp lest Stephenson’s Reamde. Den var veldig bra selv om den var ca. 200 sider for lang. Ikke mye SciFi der men en spennende historie.

   Ian Banks skriver jo alt fra det geniale til det rett ut kjedelige. Men han er absolutt høyt på favorittlisten. The Player of Games er vel favoritten så langt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me