«

»

okt 09

Eplet – Naturens egen supermat

I det siste har det vært en del debatt om den såkalte supermaten som spesielt en del kjendiser sverger til. Supermat baserer seg på å pulverisert næringsmidler, næring som man selvfølgelig ellers får i seg gjennom et vanlig sunt kosthold. Det er sikkert supert for produsentene som kan le hele veien til banken, for oss andre er det en super måte å tømme bankkontoen på.

 Jeg skal ikke her bruke mer tid på dette våset men heller ta for meg en vanlig ingrediens i vårt dagligliv, nemlig eplet.

 I lange tider har man vist at forskjellige typer frukt er sunt på en eller annen måte. Det mest kjente eksempelet er den gang man fant ut at den fryktede sykdommen skjørbuk som tok livet av mange sjømenn, enkelt kunne forebygges ved hjelp av frukt og grønnsaker med høyt vitamin C innhold.

Dette, og andre lignende eksempler, har fått forskere til prøve å kartlegge de helsebringende effektene av slike næringsmidler og man har allerede påvist flere eksempler på at ulike frukttyper kan være med å bedre folks helse.

 En av de siste slike studiene har tatt for seg epler og effekten de kan ha på utviklingen av tette blodårer. Ettersom vi blir eldre vil det gradvis skje avleiringer av fett i blodårene våre, dette kalles atherosklerose og bidrar til økt sjanse for blant annet høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt. I hvor stor grad en person utvikler dette avhenger av mange ulike faktorer, alt fra genetikk til kosthold og generell livsstil. Men uansett årsak så bidrar atherosklerose til en stor del av sykeligheten i et vestlig samfunn og en svært stor andel av de som dør i Norge hvert år har dette som grunntilstand.

 En gruppe forskere ved Ohio State University prøvde ut effekten av det å spise et eple om dagen på utviklingen av atherosklerose. Man fant da en markant reduksjon mengden LDL-kolesterol i blodet hos den delen av studiegruppen som spiste daglig et eple. Denne kraftige reduksjonen kunne måles etter allerede 4 uker.

LDL er den typen kolesterol som kalles for «dårlig kolesterol» og som reagerer med veggene i blodårene og starter atehrskoleroseprosessen.

 PULVERISERTE EPLER ?

 Nå tenker nok mange at «jippi! Nå tar vi bare å pulveriserer eplene, kaller det supermat og vips er alle fornøyd». Men faktisk ser det ikke ut til at det er slik, forskerne i Ohio prøvde nemlig noe lignende. De delte studiegruppen inn i tre. Den første gruppen spiste epler, den andre fikk konsentrat av det stoffet man mener er ansvarlig for den kolesterolsenkende effekten, og den tredje gruppen fikk placebo.

Det viste seg da at de som fikk konsentratet hadde en positiv effekt de også men den var betydelig mindre en de som spiste epler i sin naturlige form. En trolig årsak til dette er at aktive stoffer i mat blir tatt opp mer effektivt i tarmsystemet og de beholder i større grad sin effektivitet.

 LEV SUNT

 Dette eksempelet jeg har gått gjennom her er bare et av mange som viser at uansett hvor nødig enkelte firmaer er når det gjelder å få oss til å bruke store summer på kosttilskudd og dietter, så har man aldri funnet en bedre vei til sunnhet enn rett og slett det å leve sunt. Ha et variert kosthold og ha et normalt høyt aktivitetsnivå.

 Så skynd dere i butikken og kjøp epler før man kun får de i pulverform pakket inn i fancy små poser med bilde av en smilende C-kjendis utenpå.

Referanser:
1. n.p. «An Apple A Day Keeps The Cardiologist Away.» Medical News Today. MediLexicon, Intl.

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me