«

»

jan 21

Hormonet som holder deg trofast

infidelity_articleHHormoner er noen av kroppens mest fascinerende stoffer. Disse små molekylene er med på å regulere alt fra blodtrykk til menstruasjon og hårvekst. Nå viser det seg at enkelte hormoner også påvirker hvordan vi menn forholder oss til vakre kvinner alt etter som vi er i et fast forhold eller er frie og franke.

 

En forskergruppe ved Universitetet i Bonn ledet av Renè Hurlemann har nylig publisert forskning rundt hormonet Oxytocin. Dette er et hormon som utskilles fra hypofysen og som har som hovedoppgave å regulere sammentrekninger i livmoren i forbindelse med fødsler. Det har allerede vært kjent en god stund at Oxytocin også spiller en rolle i forbindelse med hvordan vi etablerer sosiale forhold mennesker i mellom. Blant annet er det vist at hormonet bidrar til å etablere bånd mellom mor og sitt nyfødte barn, i tillegg kom det en studie i 2011 som hevder at høye nivåer av Oxytocin gjør deg modigere.

 Trofaste præriemus

Den siste forskningen fra Bonn viser nå at ikke bare hjelper Oxytocin oss å etablere forhold, det bidrar faktisk også til at vi holder oss trofaste.
Tidligere har dyreforsøk hos præriemus vist at hos disse dyrene spiller Oxytocin en stor rolle i etablering og opprettholdelse av monogame forhold. Enklere sagt, hormonet holder virile musehanner som allerede har en make på matten når de blir fristet av ellers uimotståelige og vakre fremmede hunmus. Forskningen til Dr. Hurlemann og hans gruppe er den første som har funnet bevis for at lignende mekanismer også spiller en rolle hos oss mennesker.

 Kom meg ikke nærmere

Resultatene fra Bonn viser at gifte menn som ble gitt Oxytocin nesespray var betydelig mer tilbakeholden i møte med vakre kvinner enn det som var tilfelle hos menn som ikke fikk ekstra tilførsel av hormonet. Enslige menn som fikk samme behandling ble ikke påvirket.

 Selve forsøkene ble utført ved at mennene ble «utsatt» for et møte med svært vakre kvinner og skulle så beskrive ut i fra et standarisert skjema om kvinnene sto for nær eller hadde en ideell avstand. Mens alle forsøkspersonene anga at de fant kvinnene svært attraktive var det altså store forskjeller i hva som ble bedømt som ideell avstand. De som hadde fått kun placebo godtok at kvinnene kom betydelig nærmere enn det som var tilfelle hos de mennene som hadde fått Oxytocin.

 Kommentar

Det er nok fortsatt litt for tidlig å begynne å gi Oxytocin nesespray på blåresept til alle gifte norske menn, men denne forskningen gir et nytt lite innblikk i hvordan kroppens signalmolekyler virker. Ikke bare påvirker de hvordan vi kroppslig ser ut og utvikler oss, men også hvordan vi oppfører oss og reagerer på ytre menneskelig stimuli.

Referanse:

«Oxytocin Modulates Social Distance between Males and Females»
Dirk Scheele, Nadine Striepens, Sandra Deutschländer, Wolfgang Maier, Keith M. Kendrick, and Renè Hurlemann
The Journal of Neuroscience, November 2012, doi: 10.1523/​JNEUROSCI.2755-12.2012

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me