«

sept 17

Vasker vi oss senile?

14119236-memory-loss-and-alzheimerEt av de største godene ved å leve i den rike del av verden er vår utømmelige tilgang på rent vann. Enten som innhold i drikkevarer eller som en måte å holde oss rene på, spiller vann en stor rolle i alle våre liv. Spesielt hygieneaspektet har hatt betydelig innvirkning på folkehelsen og kunnskap om og ikke minst mulighet til, å holde oss selv og våre matvarer rene har nok mye av æren for at levealderen i industrialiserte land stadig stiger.
Nå er det imidlertid ting som tyder på at selv hygienetreet ikke vokser helt inn i himmelen.

HYGIENE HYPOTESEN

Det har gjennom mange år og mange studier vist at det er en sterk sammenheng mellom det å leve i et rent miljø og utviklingen av enkelte allergier og autoimmune sykdommer. Disses ammenhengene blir kalt for hygiene hypotesen.
Nå har et forskerteam ved Cambridge under ledelse av Dr. Molly Fox funnet enda en tilstand som kanskje kan tilskrives vår, kanskje til tider, overhygieniske måte å leve på. Det viser seg nå at sjansen for å utvikle Alzheimers demens er betydelig større i vår del av verden sammenlignet med i den fattige delen.

STERILE OMGIVELSER

Studien til Fox slår fast at vi som lever i industrialiserte land har betydelige mindre kontakt med bakterier og virus enn det som er tilfelle i den tredje verden, dette igjen gjør at vi utvikler mindre immunitet og toleranse for slike mikrober og da har større sjanse for utvikling av Alzheimers demens. Forskerne sammenlignet forekomsten av AD i 192 land verden over for å se om denne hygiene hypotesen kunne forklare eventuelle forskjeller.

BETYDELIGE FORSKJELLER

Studien viser klart at land med høyt sanitærnivå også hadde klart høyere forekomst av Alzheimers demens.

  • Land der alle hadde tilgang på rent drikkevann hadde 7 % mer AD tilfeller enn det som var tilfellet i land mindre en halvparten av befolkningen hadde slik tilgang
  • Land med betydelig mindre infeksjonssykdommer, for eksempel Island, hadde 12 % høyer AD forekomst enn land som China og Ghana hvor infeksjoner er svært vanlig.
  • I land hvor over 75 % av befolkningen bor i urbane strøk, som England og Australia, var forskjellen vel 10 % sammenlignet med land som Nepal og Bangladesh.

UTFORDRINGER FOR I-LAND

Alzheimers demens er en sykdom som har store konsekvenser, både samfunnsøkonomisk og ikke mist på det personlige plan.  Alle som har opplevd at en av sine nærmeste sklir inn i forvirring og glemsomhet kan skrive under på hvor stor byrde dette er for pårørende og for pasienten. Forskning på AD har pågått i mange år og man har enkelte medisiner som i noen tilfeller kan stagge utviklingen en stund, men effektive behandlinger finnes ikke.

Forskning som dette er derfor viktig, ikke fordi det bør føre til at vi vasker oss mindre eller drikker skittent vann, men fordi det kan gi økt forståelse for mulige årsaker til sykdommen.
Over 50% av Alzheimerpasienter bor i industraliserte land og dette er det en årsak til. Om denne årsaken er kosthold, genetikk eller bakterier vet man ikke i dag. Mest sannsynlig er det en blanding og vi kan jo håpe at studier som dette bringer oss et lite steg fremover når det gjelder å finne en løsning en gang i fremtiden.

 

Likte du dette innlegget? Del det gjerne med andre.

1 comment

  1. Ingvar

    Hva gjelder levesett og kosthold står det en interessant artikkel om Altzheimer her. Om teorien er rett kan det være en vekker for noen hver. Ikke minst for en nyfrelst kostfreak.

    http://opinionator.blogs.nytimes.com/2012/09/25/bittman-is-alzheimers-type-3-diabetes/?_r=0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me